Bula imobiliară din România a explodat, dar există oportunități importante de investiții: ce șanse ai să faci o afacere proastă
Indiferent ce se întâmplă cu prețurile la apartamente sau case, cât de mult scade sau crește numărul tranzacțiilor, întotdeauna vor exista cei care te îndeamnă la investiții. Nu de alta, dar presupuși analiști există peste tot, iar cineva trebuie să facă bani și pe timp de criză.
În teorie, o investiție bună se realizează în momentul în care ceea ce te interesează este la preț mic, dar din surse relativ sigure, știi că-i va crește valoarea. Pe acest principiu, având în vedere că prețurile locuințelor din București au scăzut deja cu 0,5% în 2023, ai fi tentat să crezi că ne confruntăm cu un moment bun de achiziție.
În realitate, piața imobiliară este mult mai vulnerabilă decât ai crede. Percepția de interes și scumpire, de fapt, este ținută în viață doar de cei care au economii în numerar, bani gheață. Niciodată nu a fost un moment mai prost să te împrumuți de la bancă și, mai ales, să te înhami la datorii pe care s-ar putea să nu-ți mai permiți să le achiți.
Ce înseamnă ieftinire de apartamente în 2023
Un metru pătrat util dintr-o locuință din București costă 1500 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 0,5% de la 1507 euro pe metru pătrat. Cel mai mult s-au devalorizat construcțiile vechi, construite înainte de 1989. În cazul lor, scăderea este de 0,7%, de la 1521 de euro/mp până la 1510 euro/mp.
Brașovul era de referință pentru creșterea nejustificată și agresivă a prețurilor la locuințe, dar între timp, lucrurile au devenit un pic mai ponderate și, de această dată, merg în jos cu 0,4% de la 1596 la 1590 de euro, de la o lună la alta. Apartamentele vechi ”se țin” mai bine la poalele Tâmpei, cu o scădere de doar 0,1% până la 1529 de euro. Între timp, locuințele noi au sărit cu 1,9% până la 1892 de euro pe metru pătrat.
Clujul pare, de asemenea, să fie în afara realității cotidiene de la noi. Nu de alta, dar deși erau cele mai umflate prețuri din România în acel colț din Transilvania, au mai crescut cu 1% până la o medie de 2421 de euro pe metru pătrat util, de la 2396 de euro. Nici blocurile vechi nu sunt pe minus, înregistrând o creștere de 1,3% la prețuri până la 2370 de euro. Locuințele noi sunt însă mai prețioase, 2543 de euro/MP.